Tot op het bot

  • Samantha Janssen / docentopleiding / theater

“We waren met z’n zevenen. We wilden wat iedereen wilde. Beetje lol, beetje liefde. Maar nu willen we alleen nog maar rust. Wisten wij wat we deden? Ik hield van hem, echt. Laat mij de klok luiden, vroeg ik. Maar hij zei: je bent een meisje. Alsof ik een mislukte jongen was’’ (Jacoba)

 

Samantha Janssen (Docent Theater) maakte een muziek- theatervoorstelling, waarin de amateurspelers zowel maker als acteur zijn. Tot op het bot vertelt het verhaal van Jacob en zijn zeven dochters. Dochters, in plaats van de zoon die hij zo graag gehad had. “Elke repetitie ben ik begonnen met het lezen en bespreken van de scene die we die dag gingen behandelen. Daarin vertelde ik hoe ik de scene voor me zag; welke sfeer, welke vorm. Op basis hiervan liet ik de spelers improviseren. Uit deze improvisatie selecteerde ik elementen, bijvoorbeeld een beweging, blik, stembuiging, die ik mooi en passend vond, en ging daarop verder. Ik geef mijn spelers bewust veel ruimte. Ik geloof dat je met elkaar meer kunt verzinnen, kunt bereiken dan wanneer je alles uit jezelf wilt halen.”