Metamorfose en tegenstelling

  • Amber Verstegen / Master fashion design / shoedesign

Amber Ambrose Aurèle Verstegen (master Fashion Design, eerste generatie specialisatie Shoedesign):  “In mijn werk ben ik op zoek naar de grens tussen mode en kunst. Wanneer zijn mijn ontwerpen objecten in plaats van gewoon draagbare schoenen? Ik benader het ontwerpproces conceptueel en als een artistieke expressie, en wilde voor de afstudeercollectie geen concessies doen ten opzichte van de commercie of draagbaarheid. In mijn thesis-research heb ik de semiotiek gebruikt als analysemodel om bestaande betekenissen en tegenstellingen zoals die van de fatale, verleidelijke ‘slechte’ vrouw en de ‘fragiele’, elegante vrouw te veranderen/deconstrueren, totdat er een nieuwe betekenis en een nieuwe vorm ontstaat. Het ontwerp van de hak is daarbij heel belangrijk: hoe hoger de hak hoe verleidelijker, maar ook instabieler. Ik zocht naar ontwerpen die zowel kracht als fragiliteit uitdrukten; zowel elegantie als een zekere stoerheid.

Femme fatale en femme fragile

Onze afstudeeropdracht was om drie schoenlijnen te ontwerpen en realiseren, elk bestaand uit minimaal drie paar schoenen. Mijn minicollecties heten “Ice, Ice, Baby”, ‘Imprisonment of the continously shifting’ en ‘Original Sin(suality)’. Het zijn drie lijnen met als rode draad de metamorfose van een schijnbare tegenstelling. Het startpunt van de eerste twee lijnen is het kooien van datgene dat per definitie onkooibaar lijkt: iets vluchtigs als water verstild in ijs, of juist iets instabiels en tijdelijks als licht. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van moderne technieken zoals 3D-print en LED-verlichting. De laatste lijn is conceptueel gestoeld op de vroegchristelijke vrouwbeelden. De figuren van Eva, Maria en Lilith – de eerste ‘feministische’ figuur in de mythologie en vaak afgebeeld als het kwaad- hebben mij geïnspireerd tot ontwerpen waarin zowel kwetsbaarheid als kracht tot uiting komt. Uiteindelijk zocht ik in mijn collecties naar ontwerpen die de ultieme verleiding belichamen van een vrouw die zowel ‘Femme Fatale’ als ‘Femme Fragile’ durft te zijn.

 

“Ontwerptechnisch en qua materiaalkeuze prefereer ik datgene wat tegelijkertijd deze kracht en kwetsbaarheid in zich draagt: het fragiele van een 3D-geprinte hak, die toch zo sterk is dat het een vrouw kan dragen.”

 

Amber werkt nu als schoenontwerper bij Iris van Herpen.

 

www.amberambroseaurele.com

 

Download de thesis

 

Foto 1: Peter Stigter

Foto 2: Eva-luna Schulte
Foto 3: Simon Claassen