Er helemaal tussenuit

  • Inge Meijer / Beeldende Kunst

Inge Meijer (Fine Art) maakte voor dit finals 2012 magazine een aantal filmpjes waarin afstudeerders worden geportretteerd. Zelf studeerde ze af met de korte film ‘Er helemaal tussenuit’, waarin we het kleine en grote leed zien van de bewoners van een stacaravandorp. Daarvoor woonde Inge Meijer zes maanden in een stacaravandorp in Zandvoort. De film werd genomineerd voor de T.E.N.T. Academy Awards 2012.

“De zoektocht naar geluk
is wat we allemaal doen”

“Ik wilde een gesloten gemeenschap portretteren. Deze staat, in bepaalde zin, metafoor voor het grotere geheel.
De zoektocht naar geluk is wat we allemaal doen, de mensen uit de film doen dit door zich ‘s zomers terug te trekken in een artificieel dorp in de duinen van Zandvoort. Ik wilde begrijpen waarom mensen elke zomer terugkeren naar een oncomfortabele stacaravan. Hiervoor ben ik daar een half jaar gaan wonen. Het alledaagse leven, de her- haling, de verstilling, ik ging mezelf dingen afvragen. Waarom elke dag je grasmaaien als het eigenlijk totaal niet nodig is? Hoe functioneert een gemeenschap waar ‘de staat’ zich weinig mee bemoeit? Wie bepaalt de regels en wie houdt hier toezicht op? Dit soort vragen heb ik onder- zocht tijdens mijn verblijf. Sommige bewust, anderen onbewust. Door oprecht geïnteresseerd te zijn, te luisteren en veel tijd en aandacht te investeren, hebben mensen me dichtbij laten komen. Wederzijds vertrouwen is hierin heel belangrijk.

 

Momenteel geef ik een filmworkshop in Berlijn aan kunst- academiestudenten uit Europa, daarnaast werk ik aan een nieuwe film. En wil ik mijn eigen audiovisuele bedrijf verder ontwikkelen.”

 

www.ingemeijer.nl

Beeldende kunst