Een cello buiten de hokjes

  • Eindexamen / Beate Wolff / Muziek

Beate Wollf (Jazz & Pop): “Het eindexamen is de uitgelezen kans om nieuwe dingen uit te proberen, risico te nemen en uit je comfort zone te stappen. Daarom ben ik voor het eindexamen een nieuwe band begonnen met mijzelf als bandleider: 3 Bärte 1 Beate. Het tweede deel van de avond wilde ik vullen met mijn bestaande band Nachtblau.

 

Er moest nog een concept bij en dat werd: denk buiten de hokjes. Als jazzcellist moet je altijd op zoek naar nieuwe invloeden, omdat het instrument vooral wordt gebruikt voor klassieke muziek. Je bent dus automatisch buiten de hokjes bezig. Ik heb invloeden uit andere muziek en andere cultuur gebruikt, denk aan Koerdische muziek, poëzie, pop en jazz allemaal in één uitvoering.

 

Muziek draait voor mij niet alleen om geluid. De muzikanten moeten gezien en gehoord worden. Ik wilde niet gaan werken met video of andere apparatuur, gewoon met de beweging van de muzikanten, licht en geluid. Dat is vooral in het optreden van Nachtblau veel gebruikt.”

Muziek